Ґрунтовну політичну оцінку так званим «виборам» президента в росії надав у ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Раніше так званими “виборами” ми називали процес, який проводила росія в тимчасово окупованих АР Крим, Донецькій та Луганській областях. Сьогодні це визначення можна застосовувати до “виборів”, які відбуваються на всій території рф, – наголосив він, і додав: – Ще до початку виборчого процесу, який у росії тривав кілька днів, було використано жорсткий адміністративний ресурс та інші силові важелі, аби збільшити явку і легітимізувати “народне волевиявлення”».

Народний депутат вважає, що, з погляду політичної оцінки цих подій, світове співтовариство відповідально підійшло до цього процесу. Зокрема, ще восени минулого року ПАРЄ, до якої входять 46 держав, прийняла резолюцію, в якій закликала уряди, парламенти та міжнародні організації світу визнати ці вибори нелегітимними, а путіна — нелегітимно обраним президентом, так само як це сьогодні відбувається з лукашенком. Відповідно, мова йшла і про керування цим рішенням у майбутніх дипломатичних зносинах. Тоді як ще до початку голосування голова Європейської Ради Шарль Мішель привітав путіна з перемогою на виборах без свободи, права вибору та опозиції.

Політик акцентував, що Верховна Рада України цими днями прийняла «Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з проведенням російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово окупованій території України». В цьому документі український Парламент передусім рішуче засудив так званий виборчий процес, який не відповідає загальноприйнятим нормам вільного, демократичного та незалежного волевиявлення громадян.

«Ми закликали не відправляти своїх спостерігачів на цей фарс та наголосили на питанні посилення санкцій проти рф за нехтування нормами міжнародного права», – заявив Арсеній Пушкаренко.

Він висловив думку, що багато держав світу не визнають ці вибори такими, що взагалі відбулися. Так само як і міжнародні організації, на які покладено моніторинг дотримання загальноприйнятих стандартів виборчого процесу.

«На сьогодні путін і так досить обмежений у міжнародних поїздках. Минулого року це були візити в Північну Корею, Китай, декілька країн Близького Сходу. Але він не зміг прибути навіть у Йоханнесбург на 15-й саміт лідерів БРІКС, котрий є для нього політично та економічно важливим майданчиком. Є ордер Міжнародного кримінального суду на його арешт, і ПАР повинен був виконати це зобов’язання. Тож міжнародна ізоляція путіна має тільки посилитися, і я гадаю, що для офіційної москви все набагато серйозніше, ніж здається», – відзначив політик.

Однак, як зауважив він, постає й інше питання: а хто тепер легітимний лідер рф? Із ким нам та нашим партнерам у майбутньому вести діалог про завершення війни? Адже путін – незаконно обраний, Європейський парламент узагалі відмовився коментувати та сприймати цей фарс як вибори. До того ж ордер МКС тільки посилює цю позицію.

Також він зазначив, що нині шириться багато думок щодо легітимності влади в Україні. Парламентар вважає, що спроби організувати дискусії з цього приводу є частиною російської інформаційної війни.

«Конституція дає чіткі відповіді щодо виборів під час воєнного стану та повноважень відповідних виборних органів до його закінчення», – наголосив Арсеній Пушкаренко.