Стало відомо, що зміниться в квітні для всіх українців

В квітні цього року українців чекає чимало змін. Причому стосується це і медицини, і освіти, і навіть виплат та тарифів, передає портал «Сьогодні». Так, далі наводимо список нововведень, які ми побачимо вже за кілька днів.

Черги. Фото: YouTube, скрін
Черги. Фото: YouTube, скрін

Медичні послуги. Почати варто з того, що доповнено Програму медичних гарантій. Тепер безкоштовних послуг в Україні стало більше: в цьому списку вже тепер не тільки пацієнти з ВІЧ, але й ті, в кого є підозри на те, а також тепер в перелік безкоштовних послуг потрапило ведення вагітності в амбулаторних умовах (без госпіталізації). Крім того, вже наступного місяця МОЗ буде запускати систему електронних рецептів.

Перерахунок пенсій. З 1 квітня починається перерахунок для працюючих пенсіонерів. В ПФУ вже пояснювали, що під час процедури будуть враховувати і ново набутий страховий стаж (не менше ніж 2 роки), а також розмір заробітної плати. Очікується, що вже наступного місяця громадяни почнуть отримувати підвищенні виплати.

Повітряна екстрена допомога. Про це раніше розповідали в Міністерстві внутрішніх справ. Співпрацювали представники МОЗу та МВС, а в результаті в Україні з’являться гвинтокрили «швидкої допомоги». За словами Арсена Авакова, тепер пацієнтів можна буде доставити до лікарні з будь-якого куточка. Перші такі гвинтокрили у медиків з’являться у Львівській області (далі на черзі столиця).

Прописка в «Дії». Буде зроблений крок назустріч повному скасуванню штампів в паспортах. Так, вже з квітня в додатку «Дія» українці зможуть дистанційно оформити прописку (місце проживання). Правда, на першому етапі зможуть скористатися такою функцією лише ті, в кого є ID-картки, а також, якщо людина прописується в тому житлі, яким сама володіє.

Пенсійний вік. Якщо раніше жінки виходили на заслужений відпочинок раніше чоловіків, то тепер такого вже не буде. Так, з наступного місяця жінки в нашій країні почнуть виходити на пенсію в 60 років. Варто зазначити, що таким чином тепер і чоловіки, і жінки мають одні умови – вихід на пенсію з 60 років, а також мати не менше 28 років страхового стажу (в цьому році).

Тарифи. З квітня вже не діє обмеження уряду щодо блакитного палива (тоді стояла межа в 6,99 гривень за кубометр). Однак, за словами представників Нафтогаза, вони зможуть вберегти клієнтів від надто різких перепадів вартості товару. Так, зазначили в компанії, будуть вводити річний тариф на газ. Тобто, весь рік клієнт може платити за одним тарифом. Очікується, що вже наступного місяця в Нафтогазі назвуть цей тариф.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що журналісти порівняли ціни та тарифи за останні два роки президентства Володимира Зеленського. Стало відомо, що стало дорожче, а що дешевше.

Також повідомлялося, що в Міністерстві соціальної політики пояснили, чому у громадян відбирають субсидії. Стало відомо, які правила українці порушують найчастіше.

Крім того, експерти розповіли, через що українським заробітчанам можуть заборонити поїздки в країни Європейського союзу. З’явився список найпоширеніших порушень.