Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на «ФОМА в Україні», про це намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній сказав у проповіді.

«Чим може похвалитися православний християнин? Якимось земним багатством? Воно у нас відніметься, коли ми перейдемо межу, яка називається смерть, і невідомо, кому воно дістанеться, і чи принесе йому користь чи буде на погибель. Але є багатство, яке завжди буде з нами. Це наша спорідненість з угодниками Божими», - зазначив владика.

Він нагадав, що всі святі є нашими родичами не тільки по духу - «адже ми усі від Адама і Єви».

«Коли нападає смуток, приходять думки, ніби ми нещасні, ми повинні пам'ятати: ми найбагатші у світі люди! Якщо святі угодники - наші сродники, хіба вони можуть за нас не переживати? Хіба вони можуть не молитися про нас? Ось чому про нас моляться угодники Божі: по-перше, наслідуючи у любові Христа; по-друге, тому що ми їх рідня», - сказав намісник Святогірської лаври.

Архієрей пояснив, чому віруючі моляться святим.

«Ми ділимося зі своїми родичами, з мамою, бабусею, братами, сестрами, іншими близькими, якимись своїми переживаннями, життєвими труднощами. І вони допомагають нам, коли ми потребуємо грошей на операцію, та й самі часто доглядають за нами, сидячи біля ліжка в лікарні...І вони моляться за нас сугубою молитвою, коли щось з нами трапляється. Так само і святі угодники Божі», - підкреслив владика.

Митрополит Арсеній зазначив, що молебні святим - це «живе спілкування нас, грішних, з ними, святими; але нас ріднить спільне: ми свої їм і по Церкві Православній, і за фактом хрещення, і тому, що ми молимося, наслідуючи їм і шануючи їх».