Про такі умови роботи в Держекоінспекції розповів її голова Андрій Мальований, зазначивши, що така ситуація потребує якнайшвидшого розв'язання.

Андрей Малеваный. Фото: скриншот Youtube
Андрей Малеваный. Фото: скриншот Youtube

«Формування потужного екологічного контролю все ще сковуються проблемами нормативно-правового характеру. Це:

- низькі штрафи за недопуск ДЕІ до перевірки - 760 гривень, при тому, що за день перевірки інспекція може розрахувати на великому підприємстві до 1 мільйона гривень збитків за екологічні порушення;

- недостатнє фінансування на сплату судового збору і, відповідно, недостатня ефективність по стягненню збитків у судовому порядку;

- низька зарплатня інспекторів (від 5500 гривень) при навантаженні в 100 перевірок на одну людину щороку», - зазначив Андрій Мальований.

Однак навіть в таких умовах Держекоінспекція розрахувала понад 2,1 млрд гривень збитків за порушення природоохоронного законодавства протягом 2020 року. Це на 3,6% більше, ніж в 2019 році. При тому, що в країні тривала пандемія Covid-19 і був накладений мораторій на проведення планових перевірок.

Голова ДЕІ навів ще низку результатів, яких вдалося досягти інспекції.

«Завершено 2 етап територіальної реформи інспекції, невдовзі буде проведений 3 етап. Вдалося досягти зменшення адміністративних витрат та їх спрямування на оновлення матеріально-технічної бази.

Впроваджено низку новітніх технологій екологічного контролю: супутникове спостереження для виявлення екологічних порушень, функціонал чат-боту SaveEcoBot для онлайн-звернень громадян.

Розпочато розробку електронної системи «Кабінет екологічного інспектора», що дозволить завдяки автоматизації багатьох внутрішніх процесів оптимізувати роботу інспекції, зробити її більш відкритою та прозорою.

Оновлено низку нормативно-правових актів – відновлено методику для розрахунку збитків за викиди у повітря, внесено зміни до методики по обчисленню збитків за засмічення земельних ресурсів, завдяки чому суми відшкодування зросли в кілька разів», - деталізував Андрій Мальований.

Посадовець додав, що незважаючи на всі зусилля команди Держекоінспекції системне перезавантаження органу неможливе без прийняття законопроекту №3091.