За 5 місяців 2021 року Держекоінспекція провела 4,5 тисячі заходів контролю у сфері поводження з відходами. Це найбільша кількість перевірок з-поміж інших напрямків, в яких ДЕІ здійснює державний екологічний контроль.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований - йдеться на сайті відомства.

«Загалом за порушення вимог поводження з відходами було складено 6,3 тисячі адміністративних протоколів, а до відповідальності притягнуто майже 6 тисяч осіб. Штрафні санкції склали майже 2 мільйона гривень», - розповів Андрій Мальований.

Найбільше адмінпротоколів складено ДЕІ Придніпровського округу – це Кіровоградська та Дніпропетровська області.

«Саме тут утворюються величезні обсяги відходів промисловості, які містять токсичні речовини – нафтопродукти, сульфати, хлориди тощо. Їх складування на непризначених для цього ділянках без необхідної інфраструктури та захоронення з порушенням законодавства призводить до забруднення ґрунту, проникнення токсичних речовин у підземні води, що загрожує екологічною катастрофою», - відзначив Андрій Мальований.

Посадовець додав, що штраф за порушення вимог щодо поводження з відходами сьогодні становить всього 850-1700 гривень для посадових осіб.

«Заплатити штрафні санкції – це значно вигідніше для підприємства, ніж налагодити вивіз та утилізацію промислових відходів. Саме тому ми і маємо ситуацію, коли наші лісосмуги, узбережжя річок, поля завалені побутовими, будівельними та промисловими відходами», - зауважив Андрій Мальований.

Докорінно змінити такий стан речей за словами голови ДЕІ допоможе ухвалення законопроекту 2207-1д «Про управління відходами».

«Він не тільки в 5 разів підвищує штрафи за порушення правил поводження зі сміттям, а і вводить систему розширеної відповідальності виробника, яка передбачає обов’язок підприємства забезпечити повторне використання і переробку своїх відходів. Це дозволить чітко та наперед визначити шлях сміття, в тому числі, і від виготовленої продукції, та уникнути його потрапляння у природне середовище», - підкреслив Андрій Мальований.