У Свято-Успенської Києво-Печерської лаврі віруючі Української Православної Церкви вшанували пам'ять преподобного Агапіта Печерського, лікаря безкорисливого.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на сайт lavra.ua.

14 червня намісник обителі митрополит Павел у співслужінні архієреїв та духовенства очолив у Трапезному храмі Божественну літургію.

Перед початком літургії звершили молебень з читанням акафіста преподобному Агапіту біля його святих мощей.

Митрополит Павел у своїй проповіді нагадав про життя, подвиги і чудеса преподобного Агапіта Печерського.

«Преподобний і богоносний отець наш Агапіт все робив з вірою і надією на милосердя Боже. Він зціляв князів, і до нього приходило безліч людей, але він намагався йти від слави і ховався в темній печері. Незважаючи на це, слава його знайшла, і до цього дня за його молитвами ми отримуємо ослабу в наших скорботах. Він і сьогодні перебуває з нами. Він втішає нас і зцілює наші недуги, лікує наші немочі й навчає завжди радіти, які б Господь не посилав випробування за наші гріхи», - сказав владика Павел.

Під час богослужіння сугубо молилися про припинення епідемії коронавіруса, про лікарів і одужання хворих.

Після літургії духовенство та віруючі пройшли хресним ходом з мощами преподобного Агапіта до Ближніх печер, після чого був відслужений молебень.

*** Преподобний Агапіт Печерський народився у Києві і був учнем святого преподобного Антонія Печерського.

Святий Агапіт безкорисливо допомагав хворим, зцілюючи їх своєю молитвою і даючи їм ті трави, які вживав у їжу.

Преподобний витерпів багато неприємностей від заздрісного лікаря-вірменина, який хотів його отруїти. Господь зберіг свого угодника, і отрута ніяк не пошкодила йому. З часом вірменин, побачивши чудеса, які звершувалися за молитвами преподобного Агапіта, перейшов у православ'я і прийняв чернецтво.

Преподобний Агапіт мирно відійшов до Господа близько 1095 року.

Святий був похований у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. Преподобному Агапіту моляться лікарі та усі ті, хто потребує зцілення душі і тіла