Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на news.church.ua, про це Митрополит Онуфрій розповів у випуску «Слово Предстоятеля» на телеканалі «Інтер».

«Людина спочатку вірить, а потім іде до своєї мети. Хірург спочатку вірить, що він допоможе людині, а потім бере в руку скальпель. Художник спочатку вірить, що він намалює картину, а потім бере в руку пензель. Так само і в духовному житті. Для того щоб об’єднатися з Богом, бути поруч із Богом, людина спочатку має повірити в Бога, а потім через життя за вірою зустрічає Бога, з’єднується з Богом і досягає свого вічного спасіння», - провів Митрополит Онуфрій паралель.

За словами Блаженнішого, в людей часто виникає питання: чи спасуться ті, хто сповідує Бога не православно?

«Якщо людина не має правильної віри, але живе за вірою, за совістю, то цю людину Бог обов’язково приведе до правильного пізнання віри і до спасіння», - зазначив він.

Предстоятель УПЦ пригадав одну історію про знайомого чоловіка з Литви на ім’я Петро.

«Ми називали його «Петро-литовець». Бо народився він у Литві, у католицькій сім’ї. Коли ми познайомилися, йому було вже років 60, а це був 1975-й рік, – розпочав оповідати історію про пізнання чоловіком Православної віри Архіпастир. – Коли сталася Друга Вітчизняна війна, Петро-литовець почав допомагати полоненим, не вирізняючи людей за національністю і вірою. Німці дізналися про те і викликали його в гестапо на допит.

Спочатку допитували його словесно, Петро відповідав: «Я – християн і виконую заповідь любові до людини». Але фашистів це не задовольнило, вони допитувалися, на яку спецслужбу він працює. Потім його побили і підвісили до стелі, у такому стані залишивши в камері. Петро дуже страждав від болю і молився Богу про допомогу. Вночі до нього прийшов дивний муж, зняв його зі стелі, розв’язав і вивів із темниці. “Хто ти такий, що допоміг мені?», – спитав у нього Петро. – «Я – преподобний Сергій, іди тепер, але прийми Православну віру». Петро-литовець знову став допомагати полоненим.

Його знову допитували, знову катували, але в камеру знову з’являвся прп. Сергій і допомагав йому. Після завершення війни Петро часто приїздив у Троїце-Сергієву Лавру – так він і розповів нам цю історію».

Митрополит Онуфрій закликав жити за заповідями Божими, згідно з совістю. «Якщо навіть людина буде помилятися у своїй вірі, але житиме згідно з совістю і виконуватиме Божі заповіді, то обов’язково цю людину Господь приведе до правильного пізнання Бога», - зазначив він.

Як зауважив Предстоятель, найчастіше людина пізнає правильну віру вже перед смертю. «Тому треба намагатися жити так, щоб зустріти Бога ще на землі», - сказав Блаженніший.