Держекоінспекція вперше зобов'язала орган місцевого самоврядування розробити Схему санітарної очистки населеного пункту у судовому порядку.

Він нагадав, що цей документ передбачає комплекс заходів щодо поводження з відходами (збір, транспортування, захоронення, переробка сміття тощо). Нерідко масштабні порушення - несанкціоновані сміттєзвалища, неналежна утилізація сміття та інші, пов'язані саме з відсутністю Схем саночистки.

«Днями ДЕІ вдалося виграти судовий позов та змусити одну з громад створити такий документ. Йдеться про Баришівську селищну раду, під час позапланової перевірки якої виявлено масштабне засмічення території відходами. Збитки довкіллю склали майже 9 мільйонів гривень.

Тож інспекція підготувала судовий позов щодо бездіяльності органу місцевого самоврядування та з вимогами налагодити процес управління відходами», - розповів Андрій Мальований.

Посадовець додав, що крім розробки Схеми саночистки, суд зобов’язав Баришівську селищну раду:

  • вирішити питання щодо розміщення на своїй території об`єктів поводження з відходами (контейнерів, сортувальних ліній, переробних потужностей тощо);
  • організувати у повному обсязі збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створити полігони для їх захоронення, а також забезпечити роздільне збирання корисних компонентів цих відходів.

«Також суд прийняв рішення заборонити діяльність з вивезення відходів, яку здійснює Баришівський ЖЕК. Тепер у смт. Баришівка мають на тендерних засадах визначити нового виконавця таких послуг», - зазначив Андрій Мальований.

За невиконання рішення суду посадовим особам органу місцевого самоврядування загрожує кримінальна відповідальність за статтею 382 Кримінального кодексу (штраф 537 тис - 1,1 млн грн або позбавлення волі на строк до трьох років).