Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований у ході спільної наради з представниками 24 тергромад області у Херсонській обласній державній адміністрації - йдеться на офіційному сайті ДЕІ.

«Під час перевірок ДЕІ проконтролює найбільш проблемні сфери екології Херсонщини, а саме:

  1. Поводження з відходами. Торік Херсонщина була серед лідерів за кількістю несанкціонованих сміттєзвалищ. Проблема спричинена тим, що у багатьох населених пунктах не розроблені Схеми санітарного очищення та місцеві програми поводження з відходами, а також не визначені перевізники та утилізатори сміття;
  2. Видалення зелених насаджень. Це численні незаконні вирубки та ліквідація здорових дерев як сухостійних;
  3. Розорювання прибережно-захисних смуг для ведення сільського господарства, що спричиняє забруднення водних об'єктів та ґрунтів, загибель тварин;
  4. Використання водних ресурсів, зокрема, дотримання водоохоронних зон», - деталізував Андрій Мальований.

Він підкреслив, що якщо за результатами заходів контролю будуть виявлені порушення, інспекція надаватиме приписи на їх усунення, у разі їх невиконання - розраховуватиме збитки, які громади муситимуть сплачувати з місцевих бюджетів.

Посадовець наголосив, що Херсонщина - це перлина чорноморського регіону.

«На території області знаходиться близько 80 об'єктів природно-заповідного фонду, серед яких - біосферний заповідник «Асканія-Нова», НПП «Джарилгацький», де збереглись унікальні ландшафти та види флори і фауни. Тож область ніяк не може бути «антилідером» у сфері захисту довкілля.

Тому під час наради наголосив на важливості ролі громад у сфері захисту навколишнього середовища. Вони мають працювати проактивно - на випередження екологічних порушень, реалізовуючи природоохоронні заходи та забезпечуючи модернізацію інфраструктури», - зазначив Андрій Мальований.

За його словами, наразі ДЕІ розширює штат громадських інспекторів з охорони довкілля. Активісти та громадські діячі матимуть змогу пройти навчання в Одеському державному екологічному університеті, з яким інспекція підписала Меморандум про співпрацю. Ставши громадським інспектором, актив громад зможе здійснювати функції екологічного контролю та сприяти усуненню порушень.