Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на news.church.ua, про це розповів заслужений лікар України, священник Української Православної Церкви Ростислав Валіхновський у новому випуску циклу «Духовний імунітет».

«Хресний хід - це урочистий церковний хід з великим хрестом (від його несення на початку процесії він і отримав свою назву), іконами, хоругвами і, безумовно, з молитвами до Бога. Цей соборний молитовний хід має унікальну величезну силу як у житті кожного його учасника, так і в житті місця, навіть цілої країни, де він відбувається», - пояснив отець Ростислав.

Священик розповів про прообрази хресних ходів у Святому Письмі.

«До прообразів хресних ходів відносять ряд описаних в Старому Завіті історій: це і хід праотців Адама і Єви Едемським садом, і рух Ноєвого ковчега водами Вселенського потопу, і шлях євреїв з Єгипту у Землю Обітованну, і повернення єврейського народу з вавилонського полону, і семиразове обнесення ковчегом Завіту стін Ієрихону, і урочисті переноси Ковчега Завіту царями Давидом і Соломоном за участю народу. А у Новому Завіті зустрічаємо такі прообрази ходу: це і шлях святого сімейства до Віфлеєму, поклоніння волхвів і пастухів, і втеча в Єгипет, і похід 12-річного Іісуса у Єрусалимський Храм, і проповідь Пророка і Предтечі Іоанна, і 3-річні мандри Спасителя по Палестині, і Вхід Господа в Єрусалим, і Хресний хід Господа на Голгофу, і шлях Христа з Клеопою і Лукою в Еммаус, і Вознесіння Господнє, і місіонерські проповіді апостолів», - нагадав отець Ростислав.

Лікар-священник зазначив, що з часів імператора Костянтина I Великого, який побачив у небі знамення Хреста, і його наказу виготовити для армії хоругви і щити з зображеннями хрестів, починається розвиток хресних ходів.

«На території Русі завжди шанували хресні ходи і цінували їх надзвичайну силу. Преподобний Нестор Літописець згадує про хід патріарха Фотія I з ризою Богоматері з Влахернського храму до моря під час навали Аскольда і Діра. Цікаво, що, як нам відомо, масове хрещення киян святим рівноапостольним князем Володимиром - було не в храмі, а на Дніпрі, саме під час Хресного ходу», - підкреслив Ростислав Валіхновський.

Священник розповів, що хресні ходи зазвичай відбуваються як у свята на честь особливо шанованих святих та ікон, так і у зв'язку з певними обставинами - під час природних катаклізмів, паломництв, з метою місіонерства або з вимогою до влади забезпечити свободу віросповідання.

«Якій би події не був присвячений багатолюдний хресний хід, про що свідчить історія, у ста відсотках випадків Промисел Божий здійснював зміни у духовному світі народу і держави, у якому славилося ім'я Господнє, а його діти ніколи не були ображені», - підсумував отець Ростислав.