Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на сайт «Православная жизнь», про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Щоб Україна жила щасливо, потрібно не алфавіти міняти, а банально перестати розбазарювати державне майно, перестати розділяти народ, перестати плодити ненависть, перестати обманювати людей», - зазначив керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній звернув увагу, що «професійні патріоти» люблять згадувати величну епоху Київської Русі і славні часи запорізького козацтва, але в той же час, нападають на те, що і для древніх русичів, і для козаків було важливіше за все - віра і рідна мова.

«Доводиться чути сентенції, що Україна така бідна і тому не може європеїзуватися, бо, на відміну від «розвинених європейських держав», у нас інша віра і інший алфавіт. Що може бути безглуздіше? Та ж Київська Русь, яка свідомо вибрала візантійське християнство замість західного латинського, свого часу була найсильнішою і найрозвиненішою державою із країн Європи. Освітній рівень давніх русичів був набагато вищим, ніж у багатьох сучасних їм європейців. Чи заважала цьому кирилиця? Чи заважало цьому Православ'я? Думаю, для будь-якої людини, більш-менш знайомої з історією, ці питання риторичні», - підкреслив владика.

Митрополит Антоній порівняв спробу виправити економічні проблеми України за рахунок зміни алфавіту з твердженнями, що створення ПЦУ подолає церковний розкол.

«Коли ж зараз хтось починає нарікати на сучасні економічні та політичні проблеми України і звинувачувати у цьому Православ'я і кирилицю, він повинен всерйоз себе запитати: хіба Православ'я винне у тотальній корупції? Або, можливо, перехід на латинський алфавіт зупинить зростання цін на комунальні послуги? Або відмова від Православ'я сприяє збільшенню пенсій? Звичайно, ні. Всі ці безглузді фантазії майже ті самі, що ми чули перед створенням т. зв. ПЦУ. Мовляв, це припинить церковний розкол. Не припинило. Так само і тут», - вважає керуючий справами УПЦ.

Він підкреслив, що Православ'я - «єдине, що може об'єднати країну, а кирилиця - творіння святих Кирила і Мефодія, те, що ріднить нас із слов'янським світом і з нашими далекими предками - з нашими святими подвижниками», тому для щасливого життя України необхідно змінюватися самим і робити країну кращою, а не міняти алфавіт і відрікатися від православних цінностей.