Майже 800 мільйонів гривень збитків пред'явила Держекоінспекція Єристівському гірничо-збагачувальному комбінату за самовільне захоплення близько 160 гектарів земель на Полтавщині для розміщення відходів, що утворилися в результаті видобутку корисних копалин. Порушення були виявлені під час планової перевірки підприємства. Пише Знай.юа.

«Документи права власності на ділянку у комбінату були відсутні, як і рішення органів місцевого самоврядування про її передачу у власність чи користування. Наразі підприємству пред’явлені збитки на загальну суму близько 786 мільйонів гривень. Якщо комбінат не сплатить їх добровільно, Держекоінспекція звернеться до суду», - зазначив Андрій Мальований.

Він додав, що з початку року більше половини всіх порушень у сфері поводження з відходами були виявлені Держекоінспекцією на промислових об’єктах.

«Це розміщення сміття на непризначених для цього ділянках, відсутність систем захисту ґрунтів від забруднення. При цьому саме промислові відходи містять найбільше небезпечних речовин, які можуть просочуватись у водоносні горизонти та псувати питну воду», - зауважив Андрій Мальований.

Тому Держекоінспекція торік розробила проект змін до методики розрахунку збитків за засмічення та забруднення земель.

«Документ набрав чинності на початку 2021 року і сприяв збільшенню збитків, які розраховуються за згадані порушення», - підкреслив Андрій Мальований.