За таких людей можна молитися вдома, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

Як зазначив настоятель Свято-Воскресенського храму пам'яті загиблих та ветеранів Афганістану протоієрей Сергій Ющик, самогубство - недовіра до Промислу Божого. Пише Знай.юа.


«Гріх тисне не лише на все людство, а й на деяких людей особливо. Є люди, які не витримують тиску гріха і, на жаль, закінчують життя самогубством. Ця дія - не що інше, як недовіра до Божої милості, недовіра Промислу Божому, невіра у завтрашнє життя. Молитва за упокій людини, яка позбавила себе життя, у храмі не звершується, оскільки ця людина своєю останньою дією показала, що не довіряє Богу. Тому вона і позбавлена молитви у Церкві», - наголосив отець Сергій.

Священник підкреслив, що рідні та близькі людини, яка вчинила самогубство, можуть молитися за неї вдома своїми словами.

«Кожна людина має право просити у Бога милості Божої. Можлива келійна молитва - вдома, рідних, близьких, які любили цю людину, і не розділяють її останньої дії. Молитися можна своїми словами, як Господь покладе на серце. Але спільна молитва цій людині не приділяється», - розповів отець Сергій Ющик.

Священик пояснив, у яких випадках можлива церковна молитва та поминання самогубців.


«Якщо людина внаслідок психічного захворювання наклала на себе руки, то їй приділяється церковна молитва, над нею з благословення правлячого архієрея звершується відспівування та молитва, бо вона зробила це внаслідок своїх психічних захворювань. Якщо людина вчинила самогубство у тверезому розумі, то вона своїми діями сказала, що не довіряє тому, що Бог може дати завтрашній день правильним для її життя», - підсумував отець Сергій.