Києво-Печерській лаврі тисячі вірян Української Православної Церкви зустріли свято Різдва Христового - цього дня у храмах відбулось 10 Божествених літургій.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, святкову Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій. Йому співслужили представники єпископату і духовенство.

Архіпастир привітав усіх вірян зі святом, та побажав православним, які цього дня прийшли до Києво-Печерської лаври, Божого благословення і миру.

«Сердечно вітаю всіх з великим двунадесятим святом – Різдвом по плоті Господа Бога нашого Іісуса Христа. Бажаю всім здоров’я, Божого благословення. Нехай Божий мир спочиває у наших серцях, у наших сім’ях і в усьому світі. З Різдвом Христовим! З нами Бог!» - побажав Митрополит Онуфрій.

Під час літургії молилися про лікарів, які щодня рятують життя та здоров'я хворих.

Різдвяне богослужіння у прямому ефірі транслювали телеканали «Інтер», «Глас», «Перший незалежний» та «UkrLive».

Також святкове богослужіння висвітлювали інші центральні українські телеканали і ЗМІ.

Предстоятель УПЦ зазначив, що в день Різдва кожна віруюча людина має змогу піднести Богонемовляті Христу дари своєї душі, подібно до дарів, які дві тисячі років піднесли волхви.

«У самий день Різдва на поклоніння Немовляті Христу прийшли три царі зі Сходу, три волхви, яких Бог із різних країн привів у Віфлеєм через чудесну зірку. Волхви принесли з собою дари: золото, ладан і смирну. І ми сьогодні разом з Віфлеємськими пастушками вклоняємось нашому Спасителеві та смиренно Йому дякуємо за те, що Він — наш Творець і Создатель, Відвічний Син Предвічного Бога Отця - прийшов на землю і став Сином Людським, щоб нас зробити синами Божими. Ми разом з волхвами несемо свої дари Богонемовляті Христу: золото наших смиренних молитов, ладан нашого смирення і смирну нашого покаяння. Ті чесноти, які роблять людину сильною і мужньою в боротьбі проти гріха», - підкреслив Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

На Різдво у Києво-Печерській лаврі відбулося 10 літургій: у храмі на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», дві літургії в Трапезному храмі, в Далеких печерах, в Успенському соборі, у храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», Аннозачатіївському храмі, храмі Агапіта Печерського, у храмі Різдва Пресвятої Богородиці та у храмі на честь преподобного Сергія Радонезького.

За Євангелієм, на небі з'явилася зірка, яка і вказала волхвам шлях до Немовляти. Мудреці увійшли в хлів і піднесли майбутньому Спасителю свої дари: золото, ладан та смирну. Свято веде свій початок із часів святих апостолів.