Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, розповів викладач Київської духовної академії та семінарії, ієромонах Митрофан (Божко).

«Ангел Хранитель даний нам не для того, щоб від нас відходити, а щоб допомагати нам. У ситуації, коли Ангел Хранитель віддаляється від нас, він відчуває великий біль, що він не зміг уберегти нас, що ми відвернулися від спілкування з ним. Тоді він плаче про наші гріхи. Ми без Ангела Хранителя залишаємось безпорадними перед духами злоби піднебесної, які намагаються нас відвести, стягнути у провалля, вкинути у прірву, занапастити», - зазначив отець Митрофан. Пише Знай.юа.


Священник пояснив, що Ангел Хранитель – вільна особистість, яка є нашим найближчим другом, може бути поруч із нами, якщо ми «на одній хвилі».

«Однією хвилею» для нас і для Ангела Хранителя є дотримання Божої волі, тих заповідей, які Господь дає людині. Ці заповіді дані не для того, щоб у чомусь обмежити, а навпаки, щоб розкрити людський потенціал, щоб людина наблизилася до тієї мети, заради якої вона була створена, заради тієї застави, яку людина отримала – Образу Божого, щоб стати Богоподібною, схожою на Бога», – поділився ієромонах Митрофан.

Він звернув увагу, що Ангел Хранитель є служителем Божим, який покликаний завжди допомагати, але якщо людина грішить, «тоді Ангел Хранитель засмучується, і як кожній вільній особи, йому неприємно бути поруч».

«Ми падаємо у гріх і не можемо піднятися вчасно. Це відходження від чеснот і відступ від нас Ангела Хранителя є нашим власним болем і нашим програшем. Тому своїм життям ми маємо намагатися робити так, щоб Ангел Хранитель від нас не відступав. Якщо бувають такі ситуації, коли він тужить і відходить від нас, ми маємо відразу ж намагатися сказати: «Друже, вибач мені. Будь зі мною, допоможи мені. Дай мені руку допомоги, щоб я зміг швидко встати. Якщо я десь посадив пляму на своєму світлому одязі, допоможи мені його швидко випрати, видалити цей гріх зі свого життя, щоб я далі міг насолоджуватися спілкуванням з тобою», - підсумував ієромонах Митрофан (Божко).