Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це викладач Київської духовної академії та семінарії ієромонах Афанасій (Стрельцов) розповів на YouTube-каналі «Православна Церква». Пише Знай.юа.

Людині неможливо по-справжньому покаятися у своїх гріхах, гріховних вчинках, якщо вона робить їх усвідомлено, з метою покаятися в них пізніше.


«Якщо людина робить щось проти себе, якщо вона усвідомлено грішить проти ближніх, якщо вона завдає певного роду дискомфорту та негативу щодо ближніх і мотивує це тим, що у певний час свого життя «я можу піти і попросити у Бога прощення за скоєне» - цей вираз і думки є лукавством. І по суті, така людина - зі «спаленою» совістю», - пояснив викладач КДАіС.

Священик зазначив, важливо пам'ятати про те, що будь-якої миті життя може закінчитися, і зі своїм гріхом людина може постати перед Богом.

«Людина може постати перед Богом у той момент, коли вона і вчиняє цей гріх», - додав отець Афанасій.

«Робити гріх і лукавити перед Богом про те, що «я згрішу, а потім піду і попрошу у Бога за це прощення» - це найвищий ступінь лукавства, який тільки може бути. Адже цей час може і не наступити. Адже Бог не може прийняти таке лицемірне покаяння», - зазначає викладач КДАіС.

Також священик наголосив, що кожна людина, яка грішить, має усвідомлювати, що вона йде проти волі Божої.

«Важливо не виправдовувати себе, говорячи про те, що настане час для мого особистого покаяння при скоєнні певного гріхопадіння», - підсумував ієромонах Афанасій (Стрельцов).