Андрій Прокопенко має 15-річний міжнародний досвід в організації виборчих кампаній. Працював на електоральних “нивах” України, Грузії, Польщі та Росії.

Як науковець та теоретик, Андрій Леонідович є автором низки навчальних курсів з різних аспектів політичного менеджменту.

Андрій Прокопенко

Його залучають до справи тоді, коли потрібен результат. На останніх парламентських виборах він очолював штаб партії “Слуга Народу” та боровся з масовим підкупом на стратегічній Одещині.

Біографія

Андрій Леонідович Прокопенко – народився 10 січня 1982 року в Києві в родині науковців.

За зодіаком – Козеріг.

Православний українець, вірянин Православної Церкви України.

Вільно спілкується українською, російською та англійською.

Сім'я

Андрій Прокопенко одружений. Разом із дружиною Юлією виховує доньку Марію та сина Михайла.

Освіта

Після закінчення у 1998 році київської середньої школи №268 Андрій Прокопенко вступив на філософський факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В 2003-му році здобув ступінь магістра зі спеціалізацією у соціальній філософії. Продовживши навчання у аспірантурі, в 2007 році захистив дисертацію та став кандидатом філософських наук.

Соціальна філософія визначила подальші пріоритети у наукових пошуках, і підсумком стала видана 2008 року монографія «Освіта як чинник соціальних змін».

Наукова робота та професійні інтереси спонукали до удосконалення освіти в Україні та за кордоном. Протягом 2007-2009 років вивчав політичний менеджмент в Інституті Роберта Шумана (Будапешт, Угорщина) та з відзнакою отримав міжнародну професійну сертифікацію по зв'язках із громадськістю у британському Королівському інституті зв'язків із громадськістю (CIPR). Навчався в Українській школі політичних студій.

У 2018 році дистанційно пройшов курс зі стратегічного менеджменту у Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана. Наступного, 2019-го, року вступив до Національної академії державного управління при Президентові України, де навчається за спеціалізацію «Управління регіональним розвитком».

Від вчителя до політтехнолога

Навчання в Київському національному університеті поєднував з роботою вчителем історії у київський спеціалізованій школі №114.

Від викладання історії Андрій Прокопенко невдовзі перейшов до її творення. Вигравши у 2003-му конкурс «Студенти для Парламенту», почав працювати помічником головного редактора Парламентського видавництва Верховної Ради.

Андрій Прокопенко

До буремних подій «першого Майдану» Прокопенко приєднався в якості експерта з виборчих питань Фундації «Відкрите суспільство». В 2004 році Андрій Прокопенко став співавтором посібника «Я – спостерігач» та організатором всеукраїнських навчальних тренінгів для членів виборчих комісій та спостерігачів. Співпрацював зі штабом кандидата в Президенти Віктора Ющенка, був активним учасником громадських рухів. В 2005-2006 роках набутий досвід Андрій Прокопенко успішно застосовував у виборчих процесах не тільки в Україні, а і країнах Східної Європи.

2007-2010 роки Андрій Прокопенко присвятив розвитку інвестиційного клімату та підприємництва в Україні, входив до Експертної Ради Комітету Верховної Ради України з питань промислової, регуляторної політики та підприємництва. Неодноразово отримував відзнаки від керівництва Верховної Ради.

В 2012-2013 роках відповідав за організаційні трансформації в міжнародній нафтовій компанії «ТНК-ВР». Працював Радником Віце-президента, а згодом очолював департамент комунікацій та корпоративних ЗМІ «ТНК-ВР Менеджмент».

Після згортання цього міжнародного проекту і поглинання його кремлівською «Роснєфтью» повернувся до політтехнологічної практики.

Керуючий партнер “Прокопенко та партнери”

Десятирічний досвід політичної роботи підсумувало створення агенції «Прокопенко та партнери. Політичний менеджмент». З 2014 року компанія займається організацією виборчих кампаній “під ключ”. Обстоюючи принципи конкуренції ідей в політиці заради прогресу країни, вже встигла встановити ряд національних рекордів.

На місцевих виборах в 2015 році команда Андрія Прокопенка встановила рекорд України, “завівши” 1868 монопартійних депутатів у ради різних рівнів у межах одного регіону.

Для того, щоб в політику активніше приходили нові люди у 2018 році агенцією Андрія Прокопенка створено інноваційний ресурс otg.net.ua, який допомагає політикам-початківцям виграти вибори, розкладаючи виборчий процес на зрозумілі алгоритми.

Під час президентської кампанії 2018-2019 років «Прокопенко та партнери» допомагали штабу кандидата Володимира Зеленського, здійснюючи соціологічні дослідження. На літніх парламентських виборах 2019-го року Андрій Прокопенко та одеська команда “Слуги Народу” активно боролися з підкупом виборців Одещини. Спільно з правоохоронцями припинено функціонування злочинної “схеми”, організованої на користь чинного на той час нардепа-мажоритарника.

Від депутата – до очільника регіону

Андрій Прокопенко протягом 2015-2017 років був депутатом Чернігівської обласної ради. Під час каденції Андрій Леонідович очолював Постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту та інфраструктури.

Депутатом він був однозначно “нетиповим”. Приміром, таки домігся прийняття, обіцяної своїм виборцям під час передвиборчої кампанії, обласної програми енергозбереження. А це реально знизило навантаження на сімейні бюджетие простих громадян, викликане підвищенням комунальних тарифів. Успішно протистояв закриттю медичних закладів в сільській місцевості.

Зрештою, втомившись бути “лицарем без страху і догани”, Андрій Прокопенко зумів здивувати чернігівський політикум своєю публічною відмовою від мандату. “Життя “без мандата” існує”, - заявив він і продовжив працювати над розвитком місцевих громад регіону, організовуючи тематичні тренінги.

16 жовтня 2019 року Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Кабміну кандидатуру Андрія Прокопенка на посаду губернатора Чернігівської області.