На ДП «Кривбасшахтозакриття» мають намір оснастити ставок-накопичувач сучасною гідроізоляційною плівкою. Щоб не зупиняти приймання шахтних вод, планують розділити його на дві частини: одна буде експлуатуватись за призначенням, інша – ремонтуватись.

«Наразі фахівці підприємства вже розробили техніко-економічне завдання і чекають на його погодження центральними органами влади. Крім того, ДП «Кривбасшахтозакриття» вивчає можливість зміни технології скиду вод, забезпечуючи їх розбавлення перед скиданням у річку Інгулець», - зазначив Андрій Мальований.

Він також нагадав, що Держекоінспекція під час останньої перевірки ДП «Кривбасшахтозакриття» виявила низку порушень - це акумуляція надлишків зворотних вод у ставку-накопичувачі балки Свистунова та їх скидання в Інгулець без висновку з оцінки впливу на довкілля, скидання забруднюючих речовин із надлишками зворотних вод без дозволу на спеціальне водокористування тощо. За ці порушення Держекоінспекція розрахувала збитки на суму 2,5 мільйона гривень, які наразі стягуються у судовому порядку.

Голова ДЕІ наголосив, що під час будь-яких робіт підприємство повинно неухильно дотримуватись природоохоронного законодавства. Наразі ДП «Кривбасшахтозакриття» необхідно розробити висновок з ОВД на акумуляцію надлишків зворотних вод та отримати дозвіл на спецводокористування.

«Важливим кроком для забезпечення скиду чистої води є оснащення гірничодобувних підприємств приладами обліку утворених зворотних вод. Це дозволить ДП «Кривбасшахтозакриття» у разі перевищення обсягу скидів забезпечувати відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснили порушення», - додав Андрій Мальований.