Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) в ефірі передачі «Церква та суспільство», відповідаючи на запитання, чи потрібно повторювати на сповіді гріх, якщо непокоїть почуття провини. Пише Знай.юа.

«Згідно з вченням Церкви, гріх прощається відразу, коли людина говорить про нього на сповіді. Тому якщо цей гріх вже не повторюється, про нього на сповіді говорити не треба. Інша річ, якщо той чи інший гріх вже став нашою пороком (або пристрастю), так чи інакше повторюється. Тоді кожного разу, коли ми оцінюємо себе і бачимо, що винні перед Богом саме у цьому гріху, про нього треба говорити на сповіді», - сказав владика Антоній.

Він порівняв гріх із нанесеною на тіло раною.

«Ми знаємо, що, якщо людина поранилася, її лікує лікар - можливо, зашиває рану, - але скалічене місце ще довго болітиме. Так і коли ми грішимо: у таїнстві Сповіді Господь прощає нам гріхи, але наслідки гріхів так чи інакше продовжують впливати на наше життя. І є такі гріхи, коли для зцілення потрібен час, проведений у покаянні, у роздумах, у духовних справах», - пояснив владика.

Керуючий справами УПЦ нагадав, що ліками, які допомагають у зціленні душі від гріхів, є єпітимія.

«Це не покарання, яке священник накладає на людину за ті чи інші гріхи. Це ліки, які допомагають людині зцілити той чи інший гріх. Сюди входять і молитви, і поклони, і добрі справи», - сказав владика Антоній.

Митрополит Антоній підкреслив, що якщо людина очищає свою душу від гріха, то вона має обов'язково працювати над тим, щоб у її душі жили любов та милосердя.

Він порадив кожному у подібних випадках обов'язково звертатися до свого духівника чи священника, якому довіряєш.

Найголовніше - щоб ми відчували гріх і були здатні правильно, об'єктивно оцінювати те, що діється у нашій душі», - підсумував митрополит Антоній.