Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це настоятель Свято-Воскресенського храму пам'яті загиблим та ветеранам Афганістану протоієрей Сергій Ющик розповів на YouTube-каналі «Православная Церковь». Пише Знай.юа.

«Існує не дуже правильна думка, що православна молитва приділяється лише православним. Скоріше треба сказати, що участь у Таїнствах Православної Церкви можуть брати лише православні. Причащатися, сповідатися, вінчатися, соборуватися у православному храмі можуть лише хрещені у Православній Церкві», - пояснив отець Сергій.


Священник зазначив, що Православна Церква має багато молитвословій, у яких можуть брати участь нехрещені люди.

«Оскільки ступінь воцерковлення, тим більше у постатеїстичний період, це дуже складна тема і не можна провести чіткої грані, хто більше або менше воцерковлений», - додав він.

Протоієрей Сергій нагадав слова Блаженного Августина, що «добре з людиною говорити про Бога, але ще краще, з Богом говорити про людину».

«Тому наші молитви у храмі можуть охоплювати навіть тих, хто не прийшов до храму, особливо живих, які можуть виправити своє життя. Якщо ж говоримо про церковну молитву за невіруючих, які не були хрещені або інославних, які не належали до Православної Церкви, то спільна молитва за таких людей у храмі не приділяється, але водночас не забороняються особисті молитви за цю людину», - наголосив настоятель Свято-Воскресенського храму.

У Центрі інформації УПЦ також зазначили, що у Православній Церкві не можна замовити панахиду про померлого нехрещеного родича. Але існує давня традиція: на згадку про померлу людину - незалежно від її віросповідання - роздавати милостиню. Це приносить користь душі померлого.