Як повідомив Центру інформації УПЦ ініціатор акції, настоятель столичного храму преподобного Феодора Освяченого протоієрей Петро Семащук, цього року на лікування онкохворих дітей зібрали 55 тисяч гривень. Пише Знай.юа.

Кошти від кожної придбаної свічки у київських храмах-учасниках акції у день Стрітення Господнього передадуть на лікування маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні та онкологічного відділення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

«15 лютого - православне свято Стрітення Господнього та міжнародний день онкохворої дитини. Цього дня у храмах освячуються свічки. Ми вирішили наповнити православну традицію соціальним благодійним змістом. З 2008 року священники та волонтери храму преподобного Феодора Освяченого піклуються про онкохворих дітей. Довгий час ми ходили причащати маленьких пацієнтів, а з 2017 року почали проводити акцію «Стрітенська свічка» та благодійний концерт. Головне завдання - привернути увагу до проблем онкохворих дітей. Вони дуже потребують підтримки», - зазначив протоієрей Петро Семащук.

У фойє театру «Срібний острів», де проходив концерт, відбулася благодійна виставка-аукціон мистецьких робіт дітей-онкопацієнтів. Понад 10 років із дітьми працює художниця Катерина Сапожкова. За її словами, «арт-терапія допомагає дітям відчути радість творчості і хоча б трохи відволіктися від тривоги».

«Діти завжди потребують підтримки, а онкохворі діти тим паче. Але вони самі допомагають дорослим. Це навіть видно з картин, які вони намалювали. Ми виставляємо їх, щоб люди могли, купивши їх, долучитись до допомоги», - поділилася волонтерка Юлія Фащевська.

На сцені виступили фольклорний ансамбль Національної філармонії України «Веселі музики», вокальне тріо філармонії «Козачка», гурт «Завжди зелені», святковий хор Свято-Пантелеімонівського храму при Центрі мікрохірургії ока, регент Марія Коваль; автор-виконавець Іванна Братусь; вокальне тріо за участі відомого київського священника - протоієрея Всеволода Рибчинського.

Лікар відділення онкогематології Київського обласного онкодиспансеру Наталія Карпенко подякувала священникам та волонтерам за підтримку.

«До нас приходять батюшки, допомагають дітям та батькам, і нам, лікарям. Підтримують морально. Дякуємо всім, хто вкладає в цю благодійну акцію душу. Зараз карантин, наші діти не можуть приходити, але це завжди велике свято для батьків та дітей. Вони приходять, дивляться виступи, виставку робіт та їх купують. Це велика підтримка для всіх нас», - сказала Наталія Карпенко.

Протоієрей Петро Семащук сподівається, що наступного року «Стрітенська свічка» засяє світлом добра не лише у столиці, а й у храмах у всіх єпархіях Української Православної Церкви».