Російська агресія в Україні зруйнувала 116 тис. житлових будинків – такі попередні дані оприлюднив Департамент житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад та територій. Питання щодо відновлення будинків, що були пошкоджені під час бойових дій, має першочергове значення. Його розв’язання – один з пріоритетних напрямків розширення співпраці Канади та України у галузі науки і освіти. Найкращі студенти українських вищих навчальних закладів проходитимуть стажування та переддипломні проектні роботи у провідних компаніях Канади.

Фото с facebook-профиля Канадского Консультационно-Имиграционного центра
Фото с facebook-профиля Канадского Консультационно-Имиграционного центра

За пропозиції Посольства України у Канаді ініціативу розпочато у двох університетах, що найбільше постраждали від війни – Донбаській національній академії будівництва та архітектури, що була переміщена до Івано-Франківську та Харківській державній академії дизайну і мистецтв. На старті проекту з кожного ВНЗ було обрано двох студентів. Упродовж 8 тижнів вони стажуватимуться в WZMH Architects – провідній канадських студії архітектури та дизайну, що вже понад 50 років створює непересічні проекти. Компанія вже зараз однією з перших розпочала розробку проектів з повоєнної відбудови в Україні.

“Моя мета стати головним архітектором проекту. І коли мені випала нагода співпрацювати з канадською компанією я зрозумів, що шанс, який наблизить мене до мрії” - розповів Богдан Роговий, студент 4 курсу Донбаської академії архітектури.

Провідні напрямки дослідницьких та проектних переддипломних робіт студентів – відновлення та реконструкція старого житлового фонду. Зокрема, панельних 9-поверхівок та «хрущівок», що є одними з найбільш розповсюджених типів житлових будинків. Головний акцент програми – обмін досвідом. Студенти отримають доступ до провідного досвіду світового рівня та адаптувати його до українських реалій. У той же час канадські фахівці матимуть змогу отримати більше даних про типову забудову міст України, архітектуру радянського періоду та переосмислити її. Така синергія має на меті створення дієвих та економічно доцільних архітектурних проектів, що будуть покладені в основу відродження міст після закінчення війни.

“Наразі я аналізую існуючі проблеми забудови для людей з обмеженими можливостями і розумію гостру необхідність нових підходів в будівництві в подальшому відновленні України” - розповів Богдан Роговий, студент 4 курсу Донбаської національної академії будівництва та архітектури.

На перших етапах взаємодія матиме віддалений характер, однак Зенон Радевич, керівник WZMH Architects, сподівається що практиканти зможуть стажуватися також у офісі компанії у Торонто. Проходження практики буде оплачуватись, студенти отримають стипендію у розмірі CAD $1500, а також залучити фінансування для своїх розробок.

“Нам навіть платять за підготовку звіту - це взагалі щось дивовижне, це додає ще більше мотивації працювати” - зазначила Ольга, студентка 4 курсу Харківської державної академії дизайну та мистецтв.

Проект співпраці з ВНЗ України розрахований на три роки. Однак пан Радевич зазначив, що компанія орієнтується на довгострокову перспективу – 25 років, або навіть більше. Він розповів, що WZMH Architects має за глобальну мету збільшити масштаб співпраці, створити міжнародну співдружність профільних навчальних закладів, які б співпрацювали з науково-дослідною лабораторією Sparkbird, що є інноваційним центром компанії. Наразі це вже можливо з декількома університетами з Канади, США, Близького Сходу та України.