Нещодавно на сайті «Інформатор» з’явилася стаття щодо озброєння працівників комунального підприємства вогнепальною зброєю. Поки що – т.з. «травматами» або «пристроями для відстрілу гумових набоїв».

Виталий Кличко
Виталий Кличко
Виталий Кличко

За повідомленням сайту: «КП «Муніципальна охорона» оголосила тендер на закупівлю 76 пістолетів і комплектуючих до них. Час поставки зброї – до 24 грудня цього року – повідомляє Гроші. Інформатор. Калібр зброї – 9 мм. Ємність магазина – 15-16 патронів. Матеріал пістолета – сталь. Зброя повинна стріляти гумовими кулями. За характеристиками нова покупка буде нагадувати травматичний пістолет FLARM T910 К.9ММ.»

Звісно, що крім самої зброї, передбачено ще й патрони, магазини, кобури і т.д. Вся ця «краса» обійдеться киянам (тобто нам з вами) у 2 мільйони гривень.

Автор статті на «Інформаторі» справедливо обурюється економічною складовою даного питання: «У рік заснування чисельність працівників становила всього 6 чоловік, в 2018 – 21 осіб, в 2019 – 59 осіб. На 2020 рік в «Муніципальної охорони» працює майже 400 осіб.

Як не дивно, про результати їх діяльності за 2017 та 2018 роки нічого невідомо, і тільки з червня 2019 року ці фірми почали активно включатися в роботу. Більш того, з дня заснування КП демонструє збитковість. Згідно з фінансовим планом на 2019 рік, за результатами року збиток склав 44,4 млн грн. Збиток повністю покрила дотація з міського бюджету в розмірі 50 млн грн, виділена рішенням сесії Київради № 532/6583, а значить за гроші столичних платників податків.

Незважаючи на те, що співробітники «Муніципальної охорони» повністю забезпечені всіма необхідними засобами індивідуального захисту і службовими автомобілями, комунальне підприємство не змогло виграти тендер на послуги з охорони мерії Києва. В результаті, за 11,1 млн. Грн. охорону будівлі по вул. Хрещатик, 36 буде здійснювати Військова частина 3030 Національної Гвардія України. Залишається відкритим питання, навіщо ж платники податків витрачають десятки мільйонів гривень на існування «Муніципальної охорони», яка покликана підтримувати правопорядок і захищати комунальне майно».

Але, крім питання економічного існує ще питання безпеки. І мене, наприклад, цікавить, з якого дива міська адміністрація вирішила мати у своєму розпорядженні озброєний (нехай і «травматами») підрозділ?

Свого часу (при створенні даного комунального підприємства) пан Кличко розпинався перед депутатами: «…це не муніципальна варта, не поліція. Йдеться про забезпечення захисту майна територіальної громади Києва, яке перебуває в управлінні комунальних підприємств, бюджетних установ, захисту об’єктів соціальної сфери…» .

Отже, не варта (закон щодо якої досі, до речі, не прийнято), не поліція… Але з «травматами». Вибачте, у мене це якось радості не викликає. Досить того, що у нас міністр внутрішніх справ керує і поліцією, і Нацгвардією, і прикордонниками. Тепер столичний мер хоче особисту гвардію? За наші гроші.

Павло Аніськович, голова Київського осередку політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна".