Лазебна розповіла, як можуть змінитися пенсії найближчим часом

В Україні велика кількість пенсіонерів, яких не задовольняє розмір пенсійних виплат. Та й міністерка соціальної політики України Марина Лазебна визнає, що нинішні розміри виплат занадто маленькі. Тому, вона й анонсувала серйозні зміни у виплатах, які допоможуть підвищити розмір пенсій громадянам до 3500 грн. Детально про те, що може змінитися, Марина Лазебна розповіла в ефірі "5 каналу".

Пенсіонерка. Фото: скріншот YouTube-відео
Пенсіонерка. Фото: скріншот YouTube-відео

Міністерство соціальної політики пропонує відв'язати від прожиткового мінімуму частину виплат, залишити тільки найважливіші, тоді пенсіонери будуть отримувати не менше за 3500 грн.

Лазебна відмітила, що Міністерство соціальної політики зараз займається впорядкуванням прожиткового мінімуму, він є реальний та розрахунковий.

Міністерка розповіла, що поспілкувалася з президентом України Володимиром Зеленським та доповіла йому, що в парламент вже відправлені законопроєкти стосовно прожиткового мінімуму.

Якщо народні депутати їх підтримають, то можна буде навести лад з виплатами. Їх сьогодні аж 150 і не всі їх є змога підвищувати, але вони всі прив'язані до розміру прожиткового мінімуму.

Тобто прожитковий мінімум буде відв'язаний від деяких виплат, а залишиться тільки для розрахунку виплат, на які живе людина - це пенсії, мінімальна зарплата та різні види соціальної допомоги, як, наприклад, допомога по інвалідності та виплати дітям-сиротам тощо.

Це дасть змогу, за словами Марини Лазебної, вже з 2022 року переглянути прожитковий мінімум та підвищити розмір пенсії до 3500 грн деяким громадянам.

Перш за все, мова йде про пенсіонерів, яким вже виповнилося 70 років, а також у тих, хто має необхідний стаж в 30 та 35 років.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що стало відомо, хто зможе вийти з 1 квітня на заслужений відпочинок, а кому треба буде робити ще.

Також ми писали, що експерти назвали європейські країни, куди частіше за все їдуть працювати українці, щоб прогодувати свою родину. Чи змінили вони правила перетину кордону через третю хвилю коронавірусної інфекції?

Нагадуємо, що в Мінсоцполітики повідомили, як отримати монетизовану допомогу на дітей.