Безробітних українців працевлаштують

В Україні до пандемії рівень безробіття й так був доволі високим, а за останній рік ситуація ускладнилася ще й через пандемію коронавірусу. Однак, народні депутати знайшли вихід та придумали, як можна працевлаштувати безробітних. Законопроєкт №5262 з ідеями вже поданий до Верховної Ради.

Рівень безробіття в Україні. Фото: скріншот YouTube-відео
Рівень безробіття в Україні. Фото: скріншот YouTube-відео

Його автором виступає народний депутат з фракції "Слуга народу" Максим Заремський. В документі народний депутат пропонує спосіб, як стимулювати роботодавців до створення нових робочих місць та офіційно оформлювати співробітників.

До слова, ситуація з тіньовою зайнятістю також гостро стоїть, адже не всі підприємці готові надавати офіційну роботу своїм працівникам.

Заремський вважає, що через неофіційне працевлаштування громадян страждає не тільки держава, адже тоді бюджет не отримує податки з таких робітників, а й самі українці, особливо молодь.

Все тому, що поки людина молода, вона не сильно думає про пенсію, а становлячись старше виявляється, що для виходу на заслужений відпочинок треба ще й мати необхідний страховий стаж.

Тому, нардеп пропонує стимулювати роботодавців офіційно оформлювати свої робітників. Особливо це стосується безробітних, що стоять на обліку у центрі зайнятості.

Якщо роботодавець візьме на роботу українця, що має статус безробітного, то після прийняття даного законопроєкту йому будуть повертати частину грошей від заробітної плати працівника.

Заремський пропонує наступне:

  • На 20% відшкодування заробітної плати працівника роботодавець може розраховувати, якщо він оформлює громадянина, що зареєстрований як безробітний протягом 3-х місяців;
  • Якщо безробітному на момент працевлаштування ще не виповнилося 25 років, то роботодавцю будуть відшкодовувати 30% від його зарплатні.

Автор законопроєкту вважає, що у разі підтримки у парламенті документу, знизиться рівень безробіття по країні, стане більше офіційно працевлаштованих громадян, що збільшить кількість коштів до бюджету.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Кабмін змінив умови щодо прийняття та звільненні на роботу найманих працівників.

Також ми писали, що чиновників хочуть зобов'язати складати іспит зі знання державної мови.

Нагадуємо, що Кабмін повідомив, що надасть фінансову допомогу підприємцям та найманим робітникам, якщо регіон потрапляє у "червону" зону, про яку суму йде мова та як отримати допомогу.